„Casa lui Fănuță” din Cizer, o casă țărănească locuibilă, ridicată în 1886 și aflată actualmente în proprietatea meșterului popular Criste Florica. A fost ridicată în 1886 și avea acoperiș de paie, până în 1922, când, după relatarea actualei proprietare, i s-a mai adăugat o cameră și locatarii ‘o mărs la lucru la Jimbolia pentru ciripuri (țiglă)’ pentru un acoperiș nou.

Casa lui Fănuță e amplasată lângă râul Crasna. În fața ei se află valea, drumul comunal, cu vedere spre dealul cu păduri de fagi, carpeni și mesteceni; în dreapta ei — șura de lemn; în spate — grădina cu porumb și fasole, pădurea de cer, tufișuri de mure și măceșe; în stânga — porumb, casa și șura vecinilor. Casa lui Fănuță este construită din piatră de râu, lemn, pământ și țigle; e văruită cu mieriu (albastru), are herede (prispă) cu vraniță (poartă) și șoși (stâlpi) din lemn. Interiorul cuprinde trei încăperi: târnațul (prispa), tinda și camera propriu-zisă, pardosite cu pământ bătut, murluit (lipit) cu tină. În tărnaț se intră pe două pietre, apoi se deschide vranița sau roșteiul și se trece peste o grindă groasă numită talpa casei, pe care sunt prinse rude folosite, unele la uscat rufe, altele la uscat legume sau fructe. În tindă intrăm printr-o ușă din lemn masiv și aici ne atrag atenția: o laviță pe capre de lemn, o masă cu poliță, un pat de lemn umplut cu paie, rudele pentru haine, grinzile de care se atârnă fructe uscate, struguri, leasa pentru caș, scara de urcat în pod; sub scară: cofe din lemn, oale de pământ și gozarul (fărașul) pentru scos gozol (murdăria) din casă.

În cameră, de pereți atârnă, pe sub pod, un șir de blide, căni și ulcele; pe pereți: un peretar din lână, șterguri cu șire înguste, icoane, o oglinda. Pe grinda casei se țin cărți, sâta (sita) cu tăițăi, cutia cu unelte de cusut și dohanul (tutunul); pe lavița de lângă ușă se ține oala de lut cu plante binecuvântate; pe paturi: lipideauă (cearceafuri), țoale din lână, perini lungi cu fund și pătrate; geamurile au perdele de umbră.

În casa lui Făniță se mai toarce, se îndrugă fuior de cânepă, caiere de lână, se țese la război (pânză, lipideauă, saci, fețe de masă, preșuri), se vopsesc textile cu vopsele naturale din plante, se cos și se ornează costume populare, se realizează podoabe din mărgele și muruna cu oglinzi (specifică zonei). În gospodărie se fac garduri din nuiele, se cultivă grădina fără a se folosi chimicale, se cresc orătănii (găini ouătoare și de carne, prepelițe, gâște americane) și mamifere (cai, capre, porci, iepuri), se îngrijesc pomii fructiferi, se cioplește lemnul. În gospodărie se prepară și se folosesc pentru hrană: pâinea de casă, compoturile, gemurile, murăturile, făina pentru mămăligă, fasolea, cartofii, zarzavaturile, legumele, pastele făinoase, ouăle, brânza de capră, carnea de porc, pasăre și iepure. Pentru agrement se poate folosi căruța trasă de cai.


Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.