Pe malul stâng al văii Cizerului, în cimitirul vechi, unde până în anul 1967 se înălța zveltă spre cer silueta Bisericii lui Horea, se află trei cruci mai deosebite, din piatră în care sunt încrustate următoarele : “VERONICA LISCAN N. CHITTA 1858-1932. Dormi în pace suflet nobil”., “NECHITA LISCAN 1842-1909” si Ioan Liscan 1878-1889. Îl deplâng intristați părinții și unicai surioară”.

Veronica Liscan este poeta de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, care a cântat în versuri natura, viața, dorul și durereile sale și ale acestor locuitori și meleaguri. Ea s-a născut în Bistrița la 25 mai 1857 din părinți Ioan Chița, preot și mama Rafila, născută Bălan, fiind rudă cu “poetul țărănimimi”, George Coșbuc.

Școala primară o face în Bistrița, după care urmează cursurile gimnaziului de fete din Năsăud. Fiind avidă de cultură nu s-a limitat numai la nivelul cunoștințelor predate la cursuri, ci a citit mult din biblioticele năsăudene și bistrițene.

Soarta a lovit greu familia sa, de timpuriu mama ei rămânând văduvă cu trei copii. În această situatie grea, Veronica se căsătorește cu învățătorul NECHITA LISCAN , originar din satul Imbuz (azi MUREȘENII DE CÂMPIE, județul Cluj), care funcționa la Școala confesională din Cizer. Astfel ajunge Veronica Chita, căsătorită Liscan în comuna Cizer.

Rănile sufletești pricinuite de moartea tatălui său încep să se vindece, dar nu va trece mult timp până când soarta o va lovi din nou, moartea luând din sânul familiei sale pe scumpul lor fiu, Ioan. Acest trist eveniment a afectat profund ființa gingașă a Veronicăi, determinând-o să-și exteriorizeze durerea sufletească în versuri duioase.

Fiind departe de satul natal, de meleagurile dragi pe care a fost nevoită să le părăsească, Veronica mai merge din când în când la casa părintească dusă de dorul revederii mamei, fraților și rudelor. Aceștia se bucurau nespus de mult la întâlnirea cu ea , și exclamau: “Vine VERONICA, Veronica din Sălaj!” Acest fapt a inspirat-o să-și adopte, în creația literară, pseudonimul “Veronica din Sălaj



Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.